Asansör Kazalarından Nasıl Kurtulabiliriz?

Asansör, binalarda insanları ve/veya yükleri kapalı bir kabin içinde bir duraktan diğerine düşey doğrultuda taşıyan elektro mekanik sistemlerdir. Avrupa’da 19. yüzyılın başlarında sanayi devrimiyle başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte; endüstrinin gelişimi ve kırsal bölgelerden endüstrinin yoğun olduğu bölgelere nüfusun kayması sonucu konut ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu bölgelerde arsaların değerlenmesi, çok katlı konutların yapımını gündeme getirmiştir. Çok katlı konutların olmazsa olmazlarının başında asansörler gelir.

Bu sefer biraz tedbir ve bilinçlenme deyip farklı bir konuyu ele almak istedik. Bu önemli konuda nasıl önlemler alabiliriz?

Maalesef dünyadaki hiç kimse tüm tehlikelerden tamamen sıyrılamaz. Fakat karşılaşabileceğimiz tehlikeler karşısında önlemler almak ve bu tehlikelerin bize karşı doğurabileceği riskleri minimize etmek bizim elimizdedir. Bu durumlarda ne yaptığınız nasıl hareket ettiğiniz önceden öğrenebileceğiniz bilgilerle hayatınızı kurtarabilir. Üstelik bu yanınızdaki kişilerin de faydasınadır. Peki asansör kazalarından ve asansör düşme anlarında karşılaşabileceğimiz risklerden nasıl kurtuluruz?

#1 Tam Düşme Anında Zıplamak
Öncelikle düşüş anında zıplamanın tabii ki de kolay olmayacağını belirterek başlamalıyım. Fakat şunu unutmayın zıplama gücünüz oranında düşmenin etkisini azaltırsınız. Son olarak bu opsiyonun bir riskini belirterek bitirelim: zıpladıktan sonra vücudunuz hangi bölümünün üzerine düşeceğinizi bilmediğiniz için bazı sıkıntılar yaşama ihtimaliniz yine de vardır.

#2 Düz Durmayın!
Kesinlikle yapmamanız gereken şeylerden biri. Eğer ayakta dik bir şekilde asansör düşüşünü yaşarsanız vücut ağırlığınızın tam 10 katı bir ağırlıkla sarsılırsınız ve bunun vücudunuzda nasıl bir etkiye sahip olacağını tahmin etmeniz zor olmayacaktır!

#3 Asansör Zeminine Sırtüstü Yatın
Asansörün düşmeye başladığını hissettiğiniz an, acilen sırtüstü uzanın! Bu pozisyonda vücudunuzun maruz kalacağı etkiyi tüm vücuda yayarak şiddeti en aza indirirsiniz.

#4 Eğer Asansörde Birden Çok Kişi Varsa
Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey asansörün zemininde oturmaktır. Bu pozisyonda, iskelet üzerindeki yük, ayaktakinden çok daha az olacaktır. Çok az alan varsa, en azından dizlerinizi kıvırmaya çalışın; zira bu da etkinin kuvvetini düşürmeye yardımcı olacaktır.

Peki diğer önemli unsurlar neler?

Özellikle son 25 yıl içinde asansörlerin hızlarının 10 m/s üzerine çıkması ve günümüzde 22 m/s hızlarda asansörlerin yapımına başlanması gibi gelişmeler, asansörlerde konfor ve güvenlik önlemlerinin daha da geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur.

Ülkeler insan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan taşıma sistemi asansörleri; kanun, tüzük, yönetmelik ve standartlar hazırlayarak tasarım aşamasından imalatına, imalatından bakım aşamasına, bakımından periyodik kontrol aşamasına kadar kontrol altında tutulması sağlamışlardır.

Asansörler yasal mevzuata uyulması koşuluyla güvenli sistemlerdir. Yasal mevzuat ve standartlar asansördeki gelişmelere bağlı olarak yenilenmektedir. Standart ve yönetmeliklerin amacı; insan ve/veya yük asansörlerinin çalışması, bakımı ve acil durumlar sırasında muhtemel kaza risklerine karşı insan ve eşyaları korumak maksadıyla ilgili güvenlik kurallarını ve asansörlerde olması muhtemel çeşitli kazalarla ilgili muhtemel riskleri önlemektir. Asansör kazasının oluşmasına neden olabilecek muhtemel riskler; koparma, ezme, düşme, darbe, mahsur kalma, yangın çıkması, elektrik çarpmasıdır. Ayrıca mekanik hasar, aşınma ve paslanma gibi nedenlerden hasara uğrarlar. Lütfen bulunduğunuz binalardaki asansörlerin bu mevzuatlara uyduğundan emin olun. Eğer uymuyorlarsa ilgili kişilere şikayetinizi iletin! Sağlığınız ve güvenliğiniz ihmale gelmez.

Son olarak şunu belirtmek isteriz ki; önlem almak hayat kurtarır!

kaynak: emoji.com.tr/asansor-kazalari/