Saat ustası Recep Gürgen’in “Bir eşini daha görmedim” dediği Beyoğlu’ndaki Cordova Kardeşler Apartmanı’nın asansör saati restore edildi. Ne zaman durduğu bilinmeyen 99 yaşındaki saat nihayet ve yeniden zamanı yakaladı.

CORDOVA Ailesi, 1492’de İspanya’nın İber Yarımadası’ndan İstanbul’a göç etti. Ailenin devamı olan Haham Nesim Cordova’nın müzisyen oğlu Moşe Cordova, 1922 yılında Meşrutiyet Caddesi’ndeki Cordova Kardeşler Apartmanı’nı inşa ettirdi. Apartmanın asansörü İtalyan firması Stigler’e yaptırıldı ve gemiyle İstanbul’a getirildi. Moşe Cordova özel asansör istediği için, kabin içine Gustav Becker’in 1847’de kurduğu saat firması GB’nin ender ürünlerinden biri olan bu saat yerleştirildi. Cordova Ailesi, 1948’de İsrail’e göç etti. Bundan sonra ise İstanbul’un tek saatli asansörüne sahip bina, yıllar içerisinde birçok aileye ev sahipliği yaptı.

Mimar Seda Özen Bilgili, İstanbul’daki tarihi yapılarla ilgili hazırladığı bir belgeselde Cordova Kardeşler Apartmanı’ndaki çalışmayan saati fark etti. Mimar Seda Bilgili, çalışmayan saatle ilgili Türkiye’de ‘saray saatçisi’ olarak bilinen Recep Gürgen’e ulaştı. 74 yaşındaki Recep Gürgen, tarihi saati restore etti ve asansör kabinindeki yerine yerleştirdi. Gürgen, “İnsanlar evden çıkarken saate bakarlardı. Kol saatleri de o sıralar çok yaygın değildi. Bu saat ise zamanında ince düşünülerek asansöre yerleştirilmiş” dedi.

Mimar Seda Özen Bilgili saatin öyküsünü şöyle anlattı: “Birçok tarihi apartmanda inceleme yaptım. Asansör kabininde gördüğüm ilk saat bu oldu. Ayrıca ilk kez gördüğüm bir asansör kabini. Bu nedenle dikkatimi çekti. Apartman sakinleri saatin uzun yıllardır çalışmadığını söyledi. Ben de bunu Beyoğlu Kent Konseyi’nin desteğiyle tamir ettirdim. Muhtemelen hiç tadilat görmemiş. 100 yıl sonra ilk restorasyonunu biz yaptırdık. Apartman sakinleri bu tarihi saatle ilgilenmemiş.”

Cordova’nın Asansör Saati (kaynak Hürriyet)

LiftArt Asansör
Ocak 2021