Yazı Konusu: Mevcut Engelli Asansörü Tipleri

Engelli platformu ve engelli asansörü çok fazla duyulmamış asansör tasarımlarından biridir. Buna rağmen, platform asansörleri aralığı oldukça geniştir. Her şekil ve boyutta olabilirler ve farklı işlevler gerçekleştirirler.

Her platform asansörü, kurulması gereken mekâna ve gerçekleştirmesi gereken ana fonksiyona bağlı olarak farklı avantajlara sahiptir.

Burada mevcut seçenekleri devre dışı bırakacağız, böylece sizin için doğru asansör konusunda bilinçli bir karar verebilirsiniz:

 

Düşük Hızlı Asansörler

Bu düşük kuyuya ihtiyaç duyan asansörler, yolcu ve platform asansörlerinin bir karışımıdır. Duvara monte edilmiş, geleneksel bir yolcu asansörünün görünüşüne ve işlevine sahip yapı destekli asansörlerdir. Alıştığımız asansörlerin aynı kapılarını, kabinlerini ve çalışmalarını içerirler, ancak daha düşük hızda seyahat ederler. Engelli asansörleri bu tipe bir örnektir.

 

Kabin Asansörleri

Bu asansörler bir yapı içerisinde inşa edilmiştir. Yolcular, duvarları, zemini ve tavanı daha kabartılmış bir his veren bir kabinde seyahat ederler. Operasyonel kontrol, kabin asansörünün tek bir düğme, tek dokunuş işleviyle kontrol edildiği geleneksel bir asansörün sahip olduğu seçeneklerden yoksundur. Klasik apartman asansörleri ile insan asansörleri bu tipe örnektir.

 

Kapalı Tip Platform Asansörü

Bu asansörler, şaft diye tabir edilen bir yapının içinde yukarı ve aşağı hareket eden hareketli bir platform ve kontrol paneli içeren bir yapıdadır. Kaldırma işlemleri kabin asansörlerine benzer. Bu şaft genellikle bir çeşit metal konstrüksiyondur.

 

Açık Tip Engelli Asansörü

Katlar arasında kısa bir mesafenin aşılması gerektiren binalar açık platform asansörlerinden faydalanır. Bu asansörler, korunan bir platformda dikey olarak bir seviyeden diğerine hareket eder ve genellikle alışveriş merkezlerinde, müzelerinde veya az sayıda kat arasında tekerlekli sandalye erişimi gerektiren çoğu kamu binasında bulunabilir. Açık tip platformlu asansörler ya da diğer adıyla açık tip engelli asansörleri kanunen en fazla 3 mt yüksekliğe kadar üretilirler. Açık tip platform asansörü 3 m’nin üzerinde üretilmediği için, daha yüksek seyahat mesafesine ihtiyaç duyuyorsanız kapalı tip engelli platformu tercih etmeniz gerekmektedir.

 

Tekerlekli Sandalye Merdiven Asansörü

Bu tip engelli asansöründe mevcut düz raylı tekerlekli merdiven asansörü veya kavisli ray için engelli merdiven asansörü bulunur. Bu eğimli tekerlekli sandalye asansörleri, merdivenlerin hatlarını izleyen bir ray üzerine monte edilmiş platformlardır. Asansör, tekerlekli sandalye kullanıcısı veya yakındaki bir görevli tarafından kullanılabilir. Genellikle bu platform asansörlerini, bir yolcu veya dikey platform asansörünün yapılamadığı binalarda bulabilirsiniz. Tekerlekli sandalye için engelli merdiven asansörü hem düz tip merdivenler için ve hem de dönerli merdivenler için uygundur.

 

LiftArt Asansör Sistemleri

Engelli Asansörü Tipleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfen arayınız: 0549 608 00 70